април 24, 2013
leaf illustration

Биологични и ботанически характеристики на пипера

Пиперът есе отглежда заради плодовете, които са ценна храна и подправка. Те са особенно богати на витамин С от 120 до 300 мг% . Мленият червен пипер е също богат на витамини.

Средният добив от пипер от полското производство 3 до 5 тона от декар, а от полиетиленовите оранжерии 5-6 тона от дка. (до края на юни 3-4 тона)

Пиперътотглеждане на пипер

е по-топлолюбив от доматите. Семената поникват при 20-25ºС . Оптималната температура за разтеж и развитие на пипера е в границите 18-28ºС. Когато температурата е над 30ºС, цветовете окапват. Не понася резките температурни колебания. Нуждае се от добро слънчево греене, но плодовете му не бива да се излагат на силни слънчеви лъчи., които причиняват прегряване.

За това растенията се засаждат по гъсто в редовете

Много взискателен е към влагата. Почвената влага трябва да се поддържа 80% от ппв, а въздушната 70%

Почва

Подходящи са дълбоките, топли, влагоемни и структурни почви, богати с органични вещества. Леката почва подхожда повече на ранния пипер, а тежката за средно ранния и късния. На студена почва пиперът расте бавно и жълтее.

Повечето от корените на пипера растат на дълбочина 25-30 см. Стъблото , високо 30 – 90 см, започва да се разклонява след като образува 10-12 листа. Цветовете са бели, двуполови и най-често се самоупрашват. Плодът наричан чушка, е с 2-5 гнезда и много семена в основата на дръжката. Дължината варира от 2 до 30 см и диаметър от 1 до 15 см. Формата е различна, окраската им варира от млечнобяла до тъмнозелена (в техническа зрялост) и от оранжева до тъмночервена (в ботаническа). Семената са жълтеникаво бели, дребни, закръглени и гладки.

Масата на 1000 семена е около 6 г. Запазват кълняемост 4-5 години

Сортове пипер

Подходящите за различните начини на производство сортове са

  • За ранно полско производство – Златен медал 7, Албена, Бяла капия, Люлин, Калинков 800/7, Бял калинков.
  • Средно ранно и късно полско - Златен медал 7, Албена, Бяла капия, куртовска капия.
  • В полиетиленови оранжерии -  Златен медал 7, Албена, Люлин, Калинков 800/7, Кричимски ран.
Биологични и ботанически характеристики на пипера
2 votes, 5.00 avg. rating (96% score)