април 23, 2013
leaf illustration

Редуване на културите и уплътнено използване на земята

Редуването на културите

е важно средство за повишаване на плодородието на почвата. При правилно редуване без допълнителен разход на труд и средства, се намалява ерозията, заплевеляването и нападането на посевите от болести и неприятели. Най добре е да се редуват окопни култури с житни със слята повърхност. царевицата и картофите, особено при добро торене, може да се засяват няколко години подред на дадено място. Не бива да се допуска засяването на едно място на бобовите култури и цвеклото.
Интензивността на използване на земята в личното стопанство може да се увеличи чрез уплътняване по няколко начина.

  • Чрез съвместно отглеждане на 2-3 култури едновременно на едно място. В посева на царевицата се засяват фасул или тикви или двете заедно. Всяка култура се прибира поотделно. В такива случаи не бива да се използват хербициди за борба с плевелите
  • Чрез засяване на втори култури, когато основните се прибирар по рано (юни – юли) и има възможност за напояване. Реколтата от тези посеви се прибира за фураж, за зърно или за прязна консумация.
  • Чрез засяване на предкултура през есентаи реколтата се прибира през пролетта.
  • Чрез сасяването на различни култури в млади овощни насаждения. Подходящи за целта са ягодите, дините, пъпешите, тиквите и някой зеленчуци, които не се напояват, и някои цветя. Ако участакът се напоява могат да се отглеждат всички зеленчуци. Разстенията се засяват в междуредията. Мястото под короната е свободно и се обработва за отстраняване на плевелите. Може да се засяват и зимни култури за зелено изхранване или за зърно, като се прибират през пролетта.
  • По вадите и фитафиите се отглеждат растения, които не пречат на развитието на основната култура. Такива са салата маруля, цвекло и др.

редуване на култури

По този начин може да се получат няколко реколти за една година при това от ранна пролет до късна есен.

Редуване на културите и уплътнено използване на земята
3 votes, 3.67 avg. rating (84% score)