април 12, 2013
leaf illustration

Разсад пипер

разсад пиперЗа ранно полско производство

Семената се засяват в топли парници в края на януари – началото на февруари по 8-10г на кв.м. За да се произведе разсад за 1дка, сеят се 180 г. семена. Когато се образуват два същински листа, разсадът се пикира на разстояние 8х8 см. Добри резултати дава пикирането в саксийки. От 60 – 80 кв.м. площ се произвежда пикиран разсад за 1 дка.

Средно ранният пипер се сее през първата половина на март в полутопли парници. Сеитбената норма е както при ранният пипер. Не се пикира.

Късният пипер се сее през април в студени парници или в студени лехи, които се покриват с полиетиленови тунели.

За производство в полиетиленови оранжерии

се сее в началото на януари, така че да се отгледа 70-80 дневен разсад. Използват се топли парници. Пикира се направо в парниковата почва на разстояние 8х8 см или в саксийки.

Разсадът се отглежда при максимална слънчева светлина  и температура 20-22ºС . Проветрява се редовно. Ако се появи болестта сечене, полива се с 4-5 л на кв.м. 0,15% -ов разтвор от мерпан. При бедна почва разсадът се подхранва с минерални торове – по 2 г. амониев нитрат и 4 г. двоен супер фосфат на 10л. вода. След подхранването разстенията се поливат с чиста вода, за да се отмие полепналия по листата тор. При засучаване разсадът се полива.

Водата трябва да е предварително позатоплена, особенно за по ранните разсади 

Преди разсаждането разсадът се закалява чрез пониваване на температурата и влагата за 1 седмица. полива се един ден преди да се разсади, за да може да се извади с почва около корените.

Разсад пипер
2 votes, 5.00 avg. rating (96% score)