април 23, 2013
leaf illustration

Парници. Как да си направим парник?

парник

Парниците са най старите култивационни съоръжения в българското зеленчукопроизводство. В тях се отглежда зеленчуковия разсад, но понякога се отглеждат и ранни зеленчуци – шипка, краставици, тиквички.

Според дебелината на пласта биотопливо  се различават топли (50 см и повече), полутопли (20 -40 см)

Едноскатният парник

се състои от трап, каса, рамки и рогозки. Парниковия трап е широк 1,5 м и дълъг 8 – 12 м и дълбок 30 – 60см. В него се нарежда биотопливото.

Касата

огражда парника и го пази от вредни влияния. Тя се сглобява от дъски. Южната страна на парниковата каса е висока 20 25 см, а северната 30- 35см, поради което се получава наклон на юг.

Рамките

се поставят върху касата и покриват парника. За да пропускат максимално светлина, стъклата на рамкара трябва да са от безцветно стъкло.
Когато парника е в полиетиленова оранжерия рамките могат да бъдат заместени с полиетиленови тунели, монтирани върху парника.

Рогозки

се приготвят от ръжена слама. С тях се покрива вечер или при лошо време и през деня.

Парниковия трап се напълва с предварително загрято биотопливо, отгоре се насипва с парникова почва с дебелина 10 -20 см. След това се покрива с рамки и се завива с рогозки. Около 3-4 дни след напълването му с биотопливо парника може да се използва.

Топлите парници служат за отглеждане на разсад пред януари и февруари, а полутоплите през март.

Парници. Как да си направим парник?
4 votes, 5.00 avg. rating (97% score)