май 28, 2013
leaf illustration

Всичко за отглеждането на ягода. Сортове

Ягодата е най широко застъпения плод в домашните градини. Това се дължи на голямата й приспособимост към почвените и климатичните условия, ранното узряване на плодовете, привлекателната им външност и ценните им хранителни свойства. Те съдържат 10 мг % витамин C, до 10 % захари, до 1,2 % киселини и минерални соли на калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и др. Препоръчват се за консумация при бъбречни чернодробни, жлъчни и някой други заболявания. Ягодовите плодове се преработват в конфитюри, компоти, сладка, мармалади. вина и др. Ягодата може да се отглежда и в отоплявани култивационни помещения, а също така и в пластмасови слънчеви оранжерии и тунели , в които плодовете узряват значително по-рано. Освен това тя понася до известна степен засенчване и може да се отглежда като подкултура в овощните градини. Добив при добри грижи от 1 дка ягодово насаждение се получават 1000 – 1500 кг плодове.

Биологични и ботанически особености

Отглеждане на ягоди

Студоустойчивостта на ягодата е незадоволителна. При безснежни зими, когато температурите се понижат под -15°С тя измръзва. Поради това откритите и ветровитите места. където не се задържа достатъчно снежна покривка са неподходящи за нейното отглеждане. Ягодата цъфти сравнително късно, но въпреки това пролетннте застудявания понякога повреждат най-рано развитите цветове. Продължителните силни летни горещини се отразяват неблагоприятно върху количеството и качеството на добива. Поради тази причина се развива най-добре в предпланинските и планинските райони.

Към светлината  не е много взискателна и това е една от предпоставките за нормалното и отглеждане в култивационни помещения и тунели. Ягодата е влаголюбива култура. При нашите условия може да се отглежда като любителска култура без напояване само в припланинските и планинските райони, където естествените валежи са по-големи.

Високите и изисквания към почвената влага се обуславят от плитко разположената коренова система. Особено критичен по отношение на влагата е периодът след беритбата, когато у нас често настъпват засушавания, предизвикващи изгаряния на листата и влошаване на растежа, цвето-образуването, запасяването и закаляването на растенията. В тези случаи измръзванията през зима та са по-големи.

засаждане на ягоди

Към почвата ягодата не е много взискателна. Може да се отглежда на различни почви, но при условие, че имат слабо кисела реакция. Успява и на по-бедни почви, когато се тори предпосадъчно с достатъчно количество оборски и минерални торове.

Сортове

Ягодата е представена от голям брой сортове. Подходящи за отглеждане подредени по срока на зреене. са Сюрпрнз де хал, Холидей, Пока хонтас, Горела, Кембридж фаворит, Белруби, Редгаунтлед, Зенга зенгана, Зенга гигана, Веслер и Хуми гранде. Интерес представляват и сортовете Роксана, Хуми гранде, Биляна, Мици Шиндлер, София и ремонтантните сортове (двукратно зреещи), Хуми женто и Монт еверест.

Сортът Редгаунтлед е един от най- родовитите и е немного взискателен към климата и почвата. Той дава значителио количество плодове втора реколта през есента. Родовити са и сортовете Зенга зенгана и Белруби, а най- едри са плодовете на Зенга гигана и Хуми гранде.

Клери

Ягода сорт клери

Много ранен и интензивен сорт. Един от най ранните.
Растението е средно на ръст и гъстота.
Продуктивността е средно висока. Продовете са конусовидни ярко червени и много едри, а месото е плътно с много добри вкусови качества.
Сортът е устойчив на измръзване и не е чувствителен към болести на корените и листата, не изисква специални грижи.
Приспособява се добре  към “сложни почви”, идеален е за отглеждане  в оранжерии.

Антеа

Ягода сорт антеа

Реколтата е висока.
Цъфтежът е обилен и дълъг.
Плодовете са издължени,еднородни и средно големи по размер, имат правилна конусовидна форма. Месото на ягодите е плънто. бере се при пълно узряване.
Средно ранен сорт. Пригоден за отглеждане в европейски зони с континентален климат. Сортът добре расте в касети. Този вид е подходящ при програмирано лятно отглеждане. Характерен е със своите  отлични вкусови качества. Плодовете са с високи вкусови показатели, устойчиви са на високи температури.

Елсанта

Ягода сорт елсанта

Бързорастящ сорт с изправени филизи. Има добра продуктивност.
Елсанта е слабочувствителен към мана, но е чувствителен към фитофтозна плесен на дивата ягода. Поддатлив на измръзване.

Плодовете са конусовидни и закръглени, месото е сочно, много ароматно с много добри вкусови качества.

сортът има високи търговски качества но е много взискателен. Изисква се дезинфекция на почвата, понеже е чувствителен на заболявания. Програмираното отглеждане е за препоръчване.

Мармолада

Ягода сорт мармолада

Филизите му са правостоящи. Листата на растението са устойчиви към хлорофиза.
Цветовете на растението са правостоящи. Висока продуктивност. Мармолада  е слабо чувствителен на мана сорт, устойчив е  на низки зимни температури. Цветовете са по-високи от листата.
Плодове са големи, имат правилна конусовидна форма. Краят на плода е остър, основата му е плоска, венчелистчето е средно. При бране се откъсват лесно. Цвета червен, средно наситен, лъскав. При пълна зрялост на вкус е кисело-сладък, умерено ароматен. В средата на плода има малка кухина. Сорта е устойчив на транспортиране.
Сортът е устойчив към зимните ниски температури.  Добивът е стабилен и голям.

Отглеждане

отглеждане на ягоди в полиетиленови оранжерии

отглеждане на ягоди в полиетиленови оранжерии

Ягодата се напада от много вирусни и други болести. Това налага за засаждане да се използува само обезвирусен и здрав разсад, който се произвежда в специални маточни насаждения. Засажда се на разстояния 70 – 80 см между редовете и 15 – 18 см в реда. При засаждането не трябва да се подгъват корените. Грижите за ягодовите насаждения включват няколко окопавания, поливане, торене, почистване на ластуните, борба с болестите и неприятелите и др. Рано напролет сухите листа се събират и изгарят, а след това се окопава. До беритбата ягодите се окопават още 1 – 2 пъти. През време на беритбата почвата се отъпква, силно заплевелява и се развиват много ластуни. Това налага непосредствено след приключването й да се извършат окопаването и почистването на ластуните. До края на вегетацията се окопава още 1 – 2 пъти. Дълбочината на окопаването не трябва да бъде по-голяма от 8 – 10 см в междуредието и 4 – 5 см в редовете.

Запазването на влагата и потискането на плевелите може да се постигнат и чрез мулчиране. За целта се използуват слама, сено или други отпадъци, с които се покрива цялото междуредие със слой, дебел 10 – 15 см. Това мероприятие е особено полезно в райони с по-малко валежи и когато няма възможност за поливане. При нашите условия обикновено се налага да се полее 4 – 6 пъти. Ягодата не се нуждае от много торене. Когато са внесени достатъчно торове преди засаждането, тя може да се отглежда 2 – 3 години без торене. При по-бедни почви се налага подхранване с по 10 – 20 г/м2 N. Вирусните болести по ягодата са разпространени почти в цялата страна. Единственото средство за борба с тях е засаждането на здрав разсад.

Напада се и от сиво гниене, бели и червени листни петна, брашнеста мана и др. От неприятелите най-големи поражения нанасят ягодово-малиновото хоботниче, ягодовият коренов хоботник, ягодовото стъблено хоботниче, акари, нематоди и листни въшки.

Всичко за отглеждането на ягода. Сортове
14 votes, 3.64 avg. rating (76% score)